Rakamlara göre eski Portekiz yerleşim yerlerinde bulunan oteller geçen yıla göre %13.6 daha fazla kişi ağırladı. Bu da yaklaşık 12 milyon kişi anlamına geliyordu. Çin’deki tatilcilerin %12.8 artması Portekiz yerleşim yerlerini takip etti. Konaklama sayısının da %9.8 arttığı açıklandı. Durum böyle olunca Macau da turizmden hatırı sayılır bir gelir elde etmiş oldu.
Ülkeye Güney Kore’den gelen tatilci sayısı 2015 rakamlarına kıyasla %34.3 artış gösterdi. Güney Kore’den gelen turistleri Hong Kong’dan gelen turistler izledi. Hong Konglu turistlerin sayısının 1.7 milyon olduğu açıklandı.
Araştırmada, en çok doluluk oranına sahip otellerin 4 yıldızlı oteller olduğu belirtildi. Bu otellerin %86.3 doluluk oranına sahip olduğu açıklandı. 5 yıldızlı oteller ise %83’lük bir doluluk oranına sahipti. Bu otellerde ortalama 1.4 gün kalındı. Otellerin oda fiyatları da ortalama $161’dı. 2015’e göre otel odası ücretlerinde %12.7’lik bir düşüş yaşandı.
Açıklamalara göre otel odası fiyatlarındaki düşüş ve hizmetlerdeki gelişim bu artışı sağladı. Macau’nun 36.300 otel odasının önümüzdeki yıllarda da dolacağı ve ülkenin turizmden ciddi bir gelir elde edeceği tahmin ediliyor.
Macau’da turizm alanında görülen bu artış ve son yıllarda Türkiye’deki bu sektörün dibe vurması ister istemez bir kıyaslamaya sebep olacaktır. Macau, son derece düzenli ve konforlu bir bölge. Bunun yanında kumar turizmi de bu bölgede fazlasıyla önemli bir konumda. Kumar turizminin yanında düzenli ve huzurlu bölge olunca Macau’daki turizm rakamları doğal olarak artış gösteriyor.
Türkiye’de ise zaten casinoların kapatılması turizme büyük darbe indirmişti. Daha sonrasında bunun hissedilmemesi için önemli çalışmalar yapıldı. Ancak ülkenin son dönemde bulunduğu siyasi karmaşa yüzünden Türkiye’deki turist sayısı 2016 yılında %36.7 oranında düşüş gösterdi. Bir hareketliliğe ihtiyacı olan Türkiye turizminin ne zaman yükselişe geçeceğini herkes gibi bizler de merakla bekliyoruz.
Gerçekten çok etkilendim.